Thursday, September 30, 2010

5g today...

Tunggu 30sec dan Lihat

nota leg: pas ni krajakan muka si rizam

Tuesday, September 28, 2010

Kamu Tahu? | Pen Pembunuh




rata-rata 100 orang tercekik sampai mati sebabkan pen 

dalam setahun....
Jadi, fikir dulu sebelum gigit-gigit pen tu eh... 
kalau nak gigit pun gigitlaa benda lain
 

how much is my expectation

exam! Trial Exam!
nampaknya diri masih belum taubat. Sedar, yes sedar. Lupa, not really. Always remember, but don't want to.

If my life is not for reading text book then what?! games? facebook? no, not really. I would never be If I even wanted to. Its all about the mind.. at least that what I thought. If I think it was a waste of time that left me unhappy I would quit it.

I don't think that its my nature to read text book. I hate text book. Their language are not enjoyable to be read. Why makes it complex like that. It grows more disgust than curiosity about the element we read. Why should we have to read long texts but then get nothing because it was too long? don't answer that.

so how much is my expectation for this trial examination?
for sure, i don't expect anything. Sorry.

Friday, September 24, 2010

Sejarah F5 | Dasar Pertanian Negara

Topik 8.1.2 : struktur + esei

Matlamat
- meningkatkan pendapatan sector pertanian ke tahap maksimum
- menguruskan sumber ekonomi negara dengan cekap dan berkesan
- memaksimumkan pendapatan pekebun kecil
- memajukan komoditi utama yang berpotensi untuk dieksport

Strategi DPN
- menggalakan pembukaan tanah-tanah baru
            - di bawah rancangan FELDA, agensi pembangunan wilayah dan kerajaan negeri
- Program Pembangunan in-situ
           - memulihkan kawasan yang berproduktiviti rendah
            - menydiakan kemudahan sokongan pertanian
            - seperti pemasaran kredit, subsidi, dan penyelidikan
            - dilaksanakan melalui projek-projek pembangunan pertanian bersepadu/program yang dilaksanakan oleh jabatan kerajaan
                        -contohnya, KEMUBU, BESUT, JOHOR BARAT, KELANTAN UTARA dan SELANGOR BARAT.
- Penglibatan sektor swasta
                - dalam projek penswastaan pertanian di bawah Kementerian Pertanian

Sejarah F5 | Wawasan 2020

Topik 8.3

Wawasan 2020 - gagasan - menjadi sebuah negara yang maju menjelang 2020.
+Pencetus - Tun Dato Seri Dr. Mahathir Mohammad
+Dicetuskan - 28 Febuari 1991
+Matlamat
- menjadikan Malaysia sebagai negara industri yang maju menggunakan acuan sendiri setanding dengan negara-negara maju. - menitik beratkan kemajuan bersepadu.

Teras Kemajuan Bersepadu:-
  1. - Perpaduan Rakyat
  2. - Kestabilan politik
  3. - Ketinggian taraf hidup
  4. - kekukuhan nilai moral dan etika
  5. - kekukuhan sistem kerajaan
  6. - ketinggian maruah bangsa
  7. - semangat yakin diri bangsanya

Cabaran:-
- membina bangsa Malaysia yang bersepadu
    - merupakan asas kekuatan negara
    - dicapai melalui dasar kerajaan
- membina masyarakat berjiwa bebas, tenteram dan berkeyakinan
    - bangga dengan apa yang dicapai
    - gagah menghadapi pelbagai masalah
- memupuk dan membina masyarakat demokratik yang matang
    - memiliki kebebasan memilih kerajaan
- mewujudkan masyarakat yang bermoral dan beretika
    - seimbang dengan kemajuan fizikal
    - kepatuhan kepada agama
- mewujudkan masyarakat yang matang, liberal dan bertoleransi
    - dapat berfikir secara rasional
    - Tidak bertindak secara melulu
- membina masyarakat yang maju dan saintifik
    - masyarakat yang progresif
    - menjadi ukuran kemajuan sesuatu bangsa
- mewujudkan masyarakat berjiwa penyayang
    - tidak individualistik
- menjamin masyaraakat yang adil dan saksama ekonominya
    - mencetuskan rusuhan kaum
        - Peristiwa 13 Mei 1969
    - meningkatkan taraf hidup rakyat
- memupuk dan membina masyarakat yang makmur.
    - Masyarakat yang hidup dalam kemewahan
    - Mempunyai taraf hidup yang tinggi

Wednesday, September 08, 2010

AAAARRGHHHGH!!!! ilove ilove ilove you bs...

kenapa aku sayang sangat sama ini 'maya' stuff?...... and I... _ _ _ ath _ _ _ _ bt _ _ _ Raz_ _ _ decided that aku akan ada kan domain sendiri... tapi itu semua memang impossible dengan keadaan aku sekarang ni... online pun guna harta orang... berangan jadi blogger... to be one, i feel that a blogger must not berpisah/terpisah dengan dunia yang satu ini...

tapi ini lebih baik dari tiada, right?...

and.. nampaknya aku sudah jatuh cinta dengan bs... and i think i should give it proper name.. nick name would be fine.. like.... bumber... how's that? Buber... better than beiber....(lol).... or we boleh tukar cara ngejanya.. like Boomber?... look nice...  Boomber... So this post will be the official announcement of the nick name..
Today, 8 September 2010, I decide to give budak slumber new nickname untuk menggantikan shortform yang selama ini aku gunakan, bs. And the new nickname is Boomber. Boo is supposed to be spell as Bu, but it is pronounce as Boo, and it is from the blog's title budak slumber. Same as mBer, it is from the blog's title budak slumber.
Huh... memang banyak perkara sedang bermain di minda aku. Mahu juga aku kongsikan semuanya. Tapi nanti jadi panjang lebar la pula... okeylah, aku berundur diri seketika lagi, tidak tahu bila untuk berjumpa Boober lagi... ehhh kajap.. sebelum aku melenyapkan diri.. Aku dengan sukacita mengucapkan
Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir dan Batin(kalau ada)... aku tahu aku banyak buat salah, dan banyak orang tak suka, tapi masalahnya mereka-mereka ini mendiamkan diri, jadi aku pun susah mahu tahu siapa yang aku perlu minta maaf, alang-alang minta maaf kepada SEMUA! terimalah maafku.

with Love
ath 

Saturday, September 04, 2010

Aku pun Rindu

aku susah hati...
sudah lama aku tidak menaip sebegini rupa.. ehh.. apa sudah jadi dengan bahasa ku?
okey la.. jom kembali ke budak slumber..

sorry bs.. kerana meninggalkan Mu so sudden.. i miss, miss, miss you.. I do... everyday i daydreamed about the day we date.....

the story is... my netbook s.o.t.. tidak boleh diselamatkan dan masuk icu... selama seminggu lebih. Then, setelah netbook aku sihat walafiat. TP Link(gateway aku) menghilangkan diri... konklusinya, aku tidak boleh online selama berbulan-bulan lamanya... kalau online pun tak sempat tuk berblog...

tapi hari ni aku tekad untuk menerjah blog kesayangan aku ni.... aku sangat sayang kan kawu bah... no way aku tinggalkan diri mu.. ehh lain sudah ayat tu..

okey la.. mesej terakhir untuk kaw sebelum aku menghilangkan diri lagi... I LOVE bs... forever.
dan untuk readers aku yang rindu-rindu dengan aku(kalau ada)... Selamat Berpuasa! Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan dan Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin.. serta Selamat Hati Malaysia.

U sentiasa di hati I
ath

W3Counter