Friday, April 29, 2011

bila budak umur setaun lebih Cari Songkok

*Azan berkumandang*
kid: Allah!!!

*pusing-pusing cari songkok* pergi dapur, minta dekat Nenek
kid: Allah!! *sambil tangan dkt telinga*

*xda yang peduli* pusing-pusing 1 rumah
kid: Allah!!

*nampak topi koboi* pakai
kid: Allah~

*sujud atas carpet*

Wednesday, April 27, 2011

Table of Content

Copy and paste this code to make this Sitemap; replace the url to your own.
<script src="http://jarlok.com/Script/Sitemap.js"> </script> <script src="http://atharu.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=500&alt=json-in-script&callback=loadtoc"> </script>

drafted. publish it

Eh! Sijil Apakah????

Haha... Salah 1 sebab kenapa Draft makin lama makin membukit, is this; aku suka upload gambar pakai blogger.. huhu.. mulanya aku nda suka.. tapi bila aku mula suka Picasa, aku pun turut suka upload gambar di sini..

jadi, apala motif aku publish entri ni? xda.. aku mau tayang sijil ni sja.. muahahahaha... Comel kah? huhu

Sebab aku suka Picasa Web album
1. Bandwidth Limit.. aku tak pernah dengar Picasa bagi Limit.. jadi aku terus la pakai picasa ni..
2. Easy Upload.. kalau bukan guna Blogger ni, guna Picasa laa apa susah.

tapi yang merimaskan(bikin sasak), bila aku upload gambar yang besar, tapi bila siap upload, pui! Damit!(tiny)

tapi its cool, bila upload guna Picasa.. sangat cool! hee

sedang senggugut; pikir pikir business

watehey! pasal senggugut pun kau mau blog ka?
Kepada yang tidak senang membaca; side efek sila tanggung sendiri.

Pagi hari ni(sudah tengah hari loo) sangat Cantek! Awan putih berkepul kepul! gebu gebu! kalau buleh aku mau lompat-lompat di atas sana tu... Tapi perut aku pula sakit.. Ingat mau keluar jalan-jalan, turan bandar, cari materials.. huhu

eh, eh,! material apa ni?
heee.. aku ingat mau start business! iyalah.. kan aku menganggur.. bila ada masa buleh ja buat kraf tangang, untuk di lelong! Tapi adaka orang mau beli??

Aku terer (iyola tu) buat kraf kraf ni, ilham sedang mencurah ni... iyalah kan memang dalam darah, keturunan Kreatif. haha.. bapak aku kreatif, mak aku Serba Boleh.. so anak dia mesti la lagi power, kan.

hmm.. kalau la business aku menjadi, kamu ingat aku patut lelong di mana ha? dalam blog ni juga ka? atau dalam blog lain?

3 box yang pandai sembunyi! untuk blogger

Nampak hidden ShoutMix versi aku punya tu? Mau?
huhu.. aku sudah share code tab iklan, shout, dan fesbuk dekat blog aku yang >click<. Cukup la 3 biji kan?? hehe..

sorri ya.. bukan tak mau share semua 4, tapi ada kesukaran aku nak coding.. sori sori sori!

Dan!! yang dalam blog aku ni, aku pakai onmouseover (hover untuk buka tab), tapi code yang aku bagi tu, aku biar onclick (klik untuk buka).. tapi kalau mau juga yang buka sendiri ni, hanya perlu tukar onclick kepada onmouseover

example code:
<div id="bb">
<div class="bbtab" onclick="showHidebb()">
</div>
<div align="center" class="bbcontent">
Tab yang pertama (fesbuk) Mesti simpan atas sekali.<a href="javascript:showHidebb()"> optional (close text) </a></div>
</div>
dan begitu jugalah dengan tab yang lain.
Kalau tak paham bagitau okey! saya sedia membantu.

Kod penuh: kerusi belubang: 3 box yang pandai sembunyi! untuk blogger

TerKlik "Design" lebih selalu daripada 'New Post'

ingat balik wahai athime! kau tukar template sebab mau simple-simple, ni sudah labih nii.. ada saja yang ko mau ubah. tapi post nda jalan!

Excuse me!!
Aku post la ni! nda kan, nda cukup? ha!?

Tapi! post kau hari ni, post Bundle! esok-esok, ada ko mo post ramai-ramai gini?? pengsan kau, adala! sakit pantat saja!

iyalahh.. apa buleh buat.. ilham itu tiada bersama ku.
apa jua ulah.

Bah! Esuk pun ko mesti update belug mu ani! nda ku kira apa kan ko cerita, hantam tah kau. kalau inda da jaga......... warning suda ni ah*

Awu tah iihh

Tuesday, April 26, 2011

Entri banyak, aku nda dapat keep track

Kasi clear Google Reader, lepas sejam 1000+ balik. Siapakah gerangannya yang post entri banyak bagai nih!? 

Itu lah, dia nda paksa pun tuk Follow2! kan kan kan?? aku yang mau Follow... Side efek Tanggung sendiri... 
Yang aku follow pun bagai-bagai, nada-nada lagi... apa jua ulah..

Makin lama, makin ramai orang post >10 entri sehari, kalau dulu Abang Ben sja yang suka post banyak-banyak nih. Aku pun nda larat mau baca semua.. huhuhu.. Tapi hari ni... pergh!

Mungkin laa, aku yang terlampau banyak Subs orang.. mungkin jua laa... hee... aku pun mau laa post banyak-banyak, sampai ada yang muntah darah membaca. ^^

Makin ramai Draft

mana ada... ahaha.
okey mari tangok jumlah entri aku sepanjang masa aku berblog
alaa tak banyak pun.. 345 posts ja.. termasuk yang draft.. 
So, berapa ramai draft post blog ni??
ermm... mana banyak 37 saja pun... 

Mamang  la tak banyak, tapi kalau di bandingkan antara tahun, tahun ni la draft beranak pinak.. tiap minggu mesti ada yang mengawan dan ter beranak... 

masalah aku bukan apa... bila aku mau post entri saja tiba-tiba, line off, hilang akal, hilang mood, penat, mengantuk, dll. 

blog oh blog....... aku sayang dengan ko ni.. tapi... napa aku masih rasa lonely a blog?

pangil si Dia, yang paling aku cherish, Ceri...

eh, eh.. Siapa Si Dia ni??
hobby aku laa!! ahahaha, Hobby ya, bukan hubby chubby dll

Dulu bila aku tukar tamplate, yakin sangat aku tak sentuh lagi bab tweak tweak coding orang... tapi betul la... I cannot resist someone/Something I Cherish the most.. ada ada saja yang mau ditambah ke blog ni.

mau cakap cool pun, apa la saja.. tweak sikit ja pun. Tapi, apa boleh buat.. dah aku suka, terlampau suka sampai lupa untuk berBlog.. tu yang tak Fair tu.. cian blog ni.. muka ja comel, tapi entri tak jalan.

 apa barang pakai ceri ceri?

cherishvt 1. care for tenderly, menjaga dgn baik: he ~ed her as if she were his own daughter, dia menjaganya dgn baik spt anaknya sendiri; 2. (harbour) menaruh; (treasure) menghargai: she ~es the hope that her son will recover completely, dia menaruh harapan semoga anaknya akan betul-betul sembuh; the trip will be an experience you will ~ all your life, lawatan itu akan merupakan pengalaman yg dihargai sepanjang hayat kamu; ~ sos memory, mengenang-ngenang sso: he ~ed the memory of his dead wife, dia mengenang-ngenang isterinya yg telah meninggal dunia.Kamus Inggeris-Melayu Dewan

sebab CHERRY sound comel. haha.

Sunday, April 24, 2011

Heartbeat. Cash out serendah RM50.

Mari semua budak-budak sekolah, penganggur-penganggur, pekerja-pekerja terbaik, maci-maci, paci-paci, nenek-nenek, datuk-datuk, tua, amit, tangah, babu, bungsu, kita-kita, along, angah, achik, gelfren-gelfren, boipren-boipren, penyangak, penyamun, NGO-NGO, GA-GA[?], dan seluruh rakyat 1Malaysia.

Aku bawa kamu buat amal jariah sikit. Kenal  HeartBeat.my ?

Brieft sinopsis:
 Heartbeat.my   - ambil order dari pelangan untuk buat hadiah yang specially pelangan design. [?]
di mata blogger - Tambah duit poket! (RM2 bagi setiap SignUp bawah referal.) [?]
di mata aku - tabung beli domain & hosting!!

Kalau sudi, jom la SignUp  HeartBeat  bawah aku. Nak? Mau?
Kamu pun nanti kempen la, bawa seluruh warga kota SignUp! tak rugi!

Macam mana mau SignUp? Click mana-mana banner bawah ni, atau mana-mana perkataan  HeartBeat  ataupun perkataan SignUp. hehe!

Contoh Iklan untuk blog:

Horizontal

Vertical

Square

Text
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

p/s: kalau tak tahu macamana tuk set up, aku sudi ajar! Buzz Me! ^^

Friday, April 22, 2011

kembali berForum seperti dulu

Rindu pula aku untuk berforum macam dulu-dulu.

Tapi kalau dulu aku join forum tempatan sini, labuan.net! masa tu memang best laa! sebab memang banyak forummer yang aktif-aktif! tapi hari ni tidak sehangat dulu. huhu.

kalau dulu juga aku sukaaaaaaaaa join group best-best yang ada dalam crunchyroll!! sebab Forum-forum nya sentiasa panas! memang tak tidur malam! haha! banyak laa forum lain..

ingat jiwang.org? haha. itu pun aku suka! lowyat.net pun aku suka!! apa lagi aahh? otak aku dah bekarat! tak tau pasal komuniti online yang lain... share share k.

Tahun ni aku join forum baru, antaranya

 baru beberapa jam aku sign up! hnn..
 sudah sampai sebulan mungkin?

tapi aku malu laa!! aahahaha! entah kenapa. rasa macam tak layak untuk ikut berforum! huhuhu

amacam signature aku? huhuhu. macam tda kena mengena dengan blog ni. tapi its okay! sebab.. Suka suki ati aku laaaa! kn?. 

Semakin Pening

Kerana aku tiada Hidup, aku hilang bahasa untuk bercerita.
I've lost my sense of...... er.... kau pikir sendiri boleh?
sebenarnya memang sudah lama Hilang, tapi baru hari ni aku mengaku. Memang BOO laa blog aku ni. Mungkin sebab aku terikut-ikut orang lain. Atau aku tak nak ikut orang lain [?]. Atau aku banyak buat benda lain. Atau aku terlampau heart broken. Atau aku malas. Atau aku terlebih tidur. Atau aku memang bangang tak tau pasal apa-apa. Atau aku digest caffeine terlampau banyak.

Konklusianya, ada hati yang rosak. Tolong Jahitkan boleh? Aku tak dapat FOKUS! langsung! tiap kali aku menghadap laptop, makin berkercai Hati ni. (Tapi kadang-kadang buat aku senyum lebar-lebar juga laa). Thanks to Sahabat aku, and Allah!

Okeyh!! Hilang Sikit Pening Aku!! ^^

Wednesday, April 20, 2011

Tiada Update. Kenapa?

Sekarang aku paham! Kenapa aku tiada mood untuk update blog ni!

Mau dengar stori nda?
One Day - Start Blogging - Mostly at Night - One Other Day - Broken Heart - Sleep Earlier than Ever - Wake Up  Late - Line is Gone - More Heart Broken - Sleep Way too much - Lost My mind, as well as I lost my Enthusiasm in Blogging - The End.

Good Story eh.

Aku tahu laa aku langsung tiada bakat untuk bercerita, tapi apa boleh buat, dah aku suka aku jadi macam ni. Huhuhu. Jadi Konklusinya, mood aku untuk berblogging akan kembali bila suatu hari nanti Hati aku kembali tenang di malam hari yang tenang dalam kesunyian yang menenangkan! Make sense?

Sebab nya bro&sis, momy&dady, all grannie, bila malam saja, Jiwa mula Kacaw! mana boleh buat entri dengan jiwa yang KACAW! kacau blog ni nanti. Okey mari kita selawat.

Friday, April 15, 2011

Goodbye smells like Facebook!

Aku tetap sayang kan kau! selama kita bersama, sinta ku kepada mu tak pernah berkurang. tiap hari kau ku hias, tapi kau tetap jelek di mata ku. tapi aku mau juga bagi kau 4 bintang!!

huahahahaha! sediih oww.. terpaksa tukar baju blog aku yang buruk ni...
walaupun template yang sekarang ni Simple, biarlah.. asalkan aku puas, dan sedap mata kome memandang. Sedap nda? rasalah!

Sebenarnya aku tukar template aku sebab:

  1. Font. template dulu font size dia kecil, sama macam dalam facebook. aku takut kalau orang sakit mata membaca.
  2. html.. aku takut kalau aku tak buleh nak berblog sebab asyik dengan html coding xml apa ntah. Maklumlah darah muda, suma mau di try. Dan memang betul pun aku suka study language language ni.. tu yang aku takut, sesi bloging aku terbantut. huhu... dan hari ni.... Biarlah ia se Simple yang mungkin.. ^^

tapi blog aku stay Biru... walaupun aku suka kaler HITAM dan MERAH. tapi kalau hitam karang, orang singgah terus muram.... hee

Thursday, April 14, 2011

Tonton video youtube yang disekat (not available in your country)

Bengang!! baru semalam aku tengok favorite video aku tu, tiba-tiba hari ni kena block!! arrggghhh!! aku benci laa c ******* bin c ****** nii... tak patut dorang block2.. uwaaaaa!! (cerita tiada kena mengena dengan yang hidup serta yang arwah, kalau ada, jgn marah eh..)

Tapi betul laa, kalau tiba-tiba video favorite kita di block (dan belum di download lagi,) memang panas laa.. tapi jangan risau, ada insan-insan yang baik hati tolong buatkan software special punya!


Aku tau la, sekarang ni ramai yang dah pandai buat tu buat ni... tapi aku nak share kepada yang tak tahu! yang dah tahu tuu senyum saja lah, bukan buang duit pun.

Okay, macam mana youtube tahu yang kita ni duduk dekat Malaysia? Tahu? Tahu? Yes! Betul! dgn IP kita! Jadi, kalau kita boleh tukar IP kita, boleh la enjoy nengok video video yang kena block! nak check ip? [sini]

Kali ni aku guna software Ultrasurf.

Senang ja guna Ultrasurf ni.. aku tak tau laa kalau-kalau ada yang lagi senang, tapi kalau ada share k?
Cuma download, dan launched file .exe , jgn risau ini bukan virus ^^


easy! tapi Ultrasurf akan bukak internet explorer, tapi 'x' ja.. x pa.. sekarang dah boleh bukak video kamu! tapi aku sarankan kamu download terus! sebab software ni buat internet connection aku slow. aku laa.. http://www.ultrareach.com/



Wednesday, April 13, 2011

fade to black. next time, please don't give me false hope.

air liur terleleh

Ops! ahahaha. kenapakah? malu seh! aku harap sangat takda orang nampak air liur jatuh jatuh dari mulut aku ni tadi. Apa crita ni?

tadi bapak aku bawa keluar jalan-jalan pusing bandar, cari rezeki la nii. Masa mau balik, sudah start pun engine, tiba-tiba kena honk honk! ito dia! sound kena bawa makan! aku pun suka...

masuk restaurant pak india, order  milo ice, dan tak makan, tapi aku maawuuuuuuu sangat-sangat makan roti canai.. iyalah, tengok brader cina dok canai-canai roti, seh! tergugat iman jo! tapi aku malas mau order! (malu laaaer)

sedang-sedang bapak aku chit chat dengan kawan dia, aku layan laa 42 inch lcd tv depan mata tu... channel ntah apa supersport mungkin. aku tak tau laa bab bab channel tv astro nii.. makin lama aku tengok, makin best cerita dia tunjuk. aku bukan minah bola keyh. sempat sengih-sengih, ketawa-ketawa, macam budak sawan.

then, tiba tiba....... hujan~~ walaoeh!! apahal dengan mulut aku ni?? maw cakap lama x tengok tv, x mungkin, sebab hari-hari pun tengok tv 1 and tv 2.. keh keh keh! aku pun buat-buat  tak tau pasal hujan tu.. Cover laa!! mati! adakah! kalau boleh maw lari terus balik rumah! tengok kiri, tengok kanan.. xda orang perasan.... xtau lahh..

aku tengok balik tv tu, tapi dengan lebih berhati hati.. waahhh... tangan siap tutup mulut.... rasa macam mo ketawakan diri sendiri ni pun ada!

:: bibir aku pecah laaer

Friday, April 01, 2011

2 minggu tak berupdate? penulis masuk hospital ke??

SALAH!!
Mari kita KARAN!!! (buli balik movie)

tahu apa namanya hilang mood?
thats what happen. kalau tengok balik, blog ni tidak berupdate selepas 22 Mac, bersamaan sehari sebelum ambil keputusan SPM..... ohohoho..

ada kaitan kah SPM dengan stori mori blog tidak berupdate?
jeng jeng jeng.....

Entah... aku rasa ianya hanyalah perubahan angin sahaja. Memang.. itulah satu sebab kenapa aku tidak 'serius' dalam dunia blogging.. [?]

kalau buka balik archive blog ni, kamu akan perasan, ada masa-masa tertentu blog ni terbengkalai.. di tinggalkan kesorangan~~ untuk masa yang panjang...... kan kan kan?

ok..... now, im in labuan public library, pakai komputer, sebab rumah aku hilang connection dengan dunia aku ni... nangis o... sejukk ja duduk sini.. aku tak biasa jo..

tapi aku inda suka laa... ehhh? macam pernah saja aku tulis pasal ni.. kan?

kenapa inda ku suka?

1. Browser
saya pakai chrome laaa... sini ada firefox (ok la tu)... TAPI! outdated siooott~

2. Resolution
Hampeh.. aku pun nda tau verapa resolution nya nii... len wah.. mcm dulu2 rasanya..... time men Chip challenge... ingat tu game?

3. Sajuk!!
Inda ku biasa wah!

4. Mouse
dia pakai bola2.. sya mana biasa suda!! saya pakai leser!! inda pun pakai touchpad!!

5. Sajuk!!
Sajuk baaahhh!!!

OK... bye.. hahahaha (apahal dengan entri aku ni)

W3Counter