Thursday, February 25, 2016

Why do you have to have a strong reason

in everything!

So if there's actually a SolSlum regular reader, they might have realize that I suddenly employed in unsaid company.

My prime reason for accepting the position was to humor a friend in need of a company, since she didn't really have anyone around here and very little surviving instinct(which I took note in between these three months I stayed with her).

I was invited by her for several time already, so in the end, with a high hopes that she isn't as difficult as she use to be; I said fine. I'll go and take the job.

I don't really have much of a choice at the time. Well, I fell like don't, even when I actually have no reason to accept or to fly over directly here.






I actually claimed that my reason for working with the company was to Learn. Well that is only the part truth. I wanted to learn more of what I can get, I wanted to test my limit. 

As I said before in the previous entries, I was actually trying to break my depression cycle. It's actually not working out as I assume, because it depress me even more. It's all too sudden for my unattended mind. 

You'll have to understand that I haven't interact with stranger for more than 1 year before my employment. I might have went into a shock for a while. I felt numb for the first few weeks I'm in.

Now though. I feel like my main reason are standing in the way of my job. This telling me that I have failed. When the big reason of why I care to do something become the reason I don't wish to be so, I feel like everything I did are meaningless.

So, again. I have no actual reason to be here. Should I even stay anymore? I know. I should just take off.

I should put myself first in everything I do in the future. It's just that, I care less about myself that about others.

Wednesday, February 24, 2016

Wordless Wednesday




World Spay Day

What is Spay/Neuter? 
The term neutering refers to a minor operation to remove the reproductive organs of the male and female animal, while spaying is specific to female animals.

Why Spay/Neuter is Important? 
Stray Animal Population Control
Health Benefits
Behavior Benefits

Is it Legal?
Yes. And it was issued by JAKIM (July 2002) that it is Harus to neutered or spayed your pets in order to maintain the health and welfare of both the animals and the community.

Be Responsible! Stop poisoning and killing animals. Act like a human with akal for once. The solution for your problem with too many cats around your perumahan pooping on your lawn is obvious.

Source: Instingt Pet Groomer ... spelled with a 'g': From Klinik Kembiri: Malaysia's Non-Profit Spay/Neuter Clinic
Source: World Spay Day

Tuesday, February 23, 2016

Domain 3 Tahun Percuma

Aku sebenarnya sakit hati sekarang ni. Dari 13 sampai lah 19 haribulan asyik busy saja. Awal sekali dengan preparation untuk booth di Midvalley. Lepastu pulak tiba-tiba di hantar ke Kedah untuk jalankan kursus e-marketing untuk IKS di Kedah.

Walaupun katanya 15hb tu cuti ganti untuk hari ahad, rasanya masih juga penat dengan perjalanan 6 jam tu dari Selangor ke Kedah.

Tapi kenapa pula aku rasa penat semacam? Aku nak cakap yang aku ni biasa dengan kerja berat nanti macak eksyen la pulak. Tapi itu lah kenyataan. Walau berat mana sekalipun kerja tu, kalau aku rasa kerja tu kerja yang mendatangkan kebaikkan, aku akan rasa puas. Lebih puas dari penat.

Tapi aku sangat penat dengan ganguan emosi, pressure dari housemate sendiri yang susah untuk berkompromi, dan selalu cakap tak serupa bikin. 

Sebelum dan selepas aku balik dari Kedah dia buat aku rasa macam sampah. Mungkin sebab aku orang yang baik dan tak selalu melenting marah seperti dia, mugkin sebab itu dia rasa it's alright to do that to me. Sebab aku senang ketepikan salah orang dengan aku, walaupun orang tu tak pernah nak minta maaf.

Dah.

Exabytes ada buat promosi beli 2 percuma 3! untuk Domain name .com.my dan .my . Aku dah beli satu, akak aku belum tau lagi. nah click banner bawah ni!

Wednesday, February 17, 2016

FREE!! Coffee Collagen BabyZara


Hullo!! Aku jumpa kopi free! siapa yang nak try kopi kolagen cuba lah try test!

Zara nak kasi 3 sachet PERCUMA kepada mereka yang nak mencuba Coffee Collagen Baby Zara... jadi kepada yang berminat boleh klik link >>> http://babyzara.weebly.com/free-3-sachet.html dan daftarkan nama anda untuk kami berlari laju-laju menggunakan pos menghantar 3 Sachet Super Power Girl Coffee Collagen ini...

DetailsWeb : http://babyzara.weebly.com/
Fanpage : https://www.facebook.com/babyzaraoffcial/
Untuk Belian Borong / Runcit Whatapps ke : 016-2084578
Untuk Belian Online Whatapps ke : 010-7769363

Sumber: https://www.jualbeli.my/iks/iks-in-sungai-petani_i90

Friday, February 12, 2016

Eh Eh Bazar!

Aku penat setup booth dekat bazaar tadi.. nak cakap banyak barang tu, memang tak la kot. Penat fikir fikir fikir ja. Event belum jalan lagi.. nanti 13 and 14 baru lah buka booth! Datang tau! Banyak sungguh booth akan buka untuk 2 hari tu.

So jom ramai2 ke Midvalley! kalau tak nak susah cari parking, sila lah naik ktm! hehe

Busy semacam ja aku dua tiga hari ni.

btw Join Giveaway aku! huhu.. 


Monday, February 08, 2016

Blog Archive dalam Kalendar [tutorial]

Aku dah lama tak buat tutorial(of some kind), macam rindu la pulak.. XD Kali ni aku nak tunjukkan camna nak buat blog archive displayed dalam kalendar macam ni:


So first sila backup template anda! ^^

Sunday, February 07, 2016

Freebies: Stamps #01


Kaki Blogger Stamp

Blogger Stamp

Fulltime Blogger Stamp
free to use (in your blog, in your design, dll)
free to edit (change color, add your URL, dll)
credit solslum when asked yes? (so others can use it too ^^)


Saturday, February 06, 2016

Segmen & Giveaway #Feb16

Segmen




Giveaway



Boleh komen jika saudara/saudari mengadakan segmen/giveaway/challenge ^^

Segmen Ucing Nak Url 3

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/02/segmen-ucing-nak-url-3.html
Segmen Ucing Nak Url 3

Hi Blogger Segmen Ucing Nak Url kembali Lagi "Ucing Nak Url Bahagian 3" Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 2 .Bolehlah Menyertai Segmen ini.40 Penyertaan akan Menyaksikan Artis Popular Dari Hollywood Dalam Bulatan Merah.Siapakah Artis Tersebut .?

Syarat-syarat nya Mudah :

1) Follow Blog Ucing Kadayan Dan Google +
2) Buat Tajuk Post " Segmen Ucing Nak Url 3 "
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan dalam box dan Paste ke dalam Ruangan Html dan Publish.
4) Tinggalkan Url Post anda ke Ruangan Komen Disini.

Url Post Anda Akan Saya jadikan Home Blog Anda,Tarikh Tutup Segmen 17-2-2016.Jangan lepaskan Peluang Untuk Menyaksikan Artis Terkenal Dan Popular Dari Hollywood..!!


Segmen Bloglist Beeha 1.0

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Satu lagi blog yang comel! Jom join Segmen saudari ni! XD
Salam perkenalan Cik Beeha! Ajar saya design boleh? XD

Friday, February 05, 2016

Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR

Klik Banner untuk join giveaway
Hullo! Tuan Ahmad Hasif jemput aku join giveaway dia. Jom terjah! Nampak sedap biskut semperit beliau ni! Macam tau2 ja aku suka makan kuih ni. XD Aku jarang makan biskut tu, tunggu raya baru ada nak muncul... ialah kalau aku yang buat, x jadi kot kuih tuu :3 Tapi betul lah, raya lepas kuih semperit habis lenyap dalam perut seorang suspek! (aku kah?) Terpaksa buat kuih makmur jadi ganti... XP

Nanti kalau dah ada nafsu nak makan biskut semperit, boleh lah aku order dekat sini. XD

Btw, aku nak promo lynk.my!
Advertise product / shops / events / campaign korang.
Hanya RM10 untuk 1000 pengunjung dari Malaysia* sahaja. XP

Subscribe to our mailing list to get the updates on our Special Offer to your email inbox...

We can't wait more to have your email in our subscribers email list. Just put your nice email in below box:

* indicates required


Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?
  1. Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.
  2. Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.
  3. Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.
Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.

Jadi jangan lepaskan peluang ini, mari merasai kenikmatan memakan biskut semperit yang mempunyai citarasa tradisional dikekalkan.

KINI HANYA
RM25.00
50 KEPING
FREE COD AMPANG / KUALA LUMPUR

Thursday, February 04, 2016

atharu tiada lagi! Pindah URL!!

Hello readership! XD (aku dah lama mau sebut perkataan ni!)

Alright!
Just nak bagi tau yang blog ni dah tukar URL! XD
URL lama: atharu.blogspot.my

Siapa yang masih lagi datang ke atharu boleh lagi, aku memang sedia backup untuk URL ni. Tapi aku akan bagi promt untuk redirect ke solslum okay! hehe

Okay! Selamat Pagi! Salam Sayang! Singgah lagi!

Wednesday, February 03, 2016

Kenapa orang mental tak cari doktor?

Aku dah lama perasan yang mentaliti aku dengan orang lain kadang2 jauh beza nya. Entahlah macamana aku boleh perasan. Aku pun perasan yang sebenarnya aku ni ada penyakit mental. Tapi aku tak pernah jumpa a shrink aka psychologist/psychiatrist/psychotherapist.

Kenapa?

First aku mengaku yang aku sebenarnya tak tahu pun kenapa aku ada pemikiran macam ni(macam apa?). Aku anggap yang inilah sebenarnya personaliti aku. Aku selalu keliru kenapa aku buat atau tak buat something tu.

I guess seorang sahabat aku perasan condition aku yang sebenar, walaupun dia skeptikal dengan idea dia tu. Awalnya aku tak mengaku. Aku kata 'tak lah, mana ada'. Tapi lepas aku ingat balik semua yang aku lalui, aku terkejut. Aku macam terbangun dari mimpi. 

Tapi masa tu aku dah lama menyendiri. Aku tak keluar dari rumah walaupun mak bapak aku paksa. Aku jarang bercakap kecuali ditanya. Aku selalu skip lunch. Aku jarang lah keluar dari bilik. 

Aku rasa lain bila berjumpa dengan orang lain. 

Pernah jugalah aku cuba mention hospital sakit jiwa dengan sister aku, tapi dia tak paham. Banyak kali aku nekad untuk minta tolong, tapi bila siang ja aku tak nak keluar bilik.

Macam sekarang ni, aku dah penat. Aku tak nak hidup aku jadi kosong macam ni. Aku rasa macam mau ja pergi mana-mana hospital minta tolong. Tapi aku tau, pagi esok mesti aku akan rasa takut n gentar.

Sekarang aku kerja di satu company dengan seorang kawan aku. Aku ingat aku boleh lepas dari semua tu kalau aku tukar routine aku dan jumpa orang baru. Tapi mungkin aku silap. Emosi aku dah macam stretched, sebab lama tak di pakai. Cuma tunggu hari saja lagi untuk it properly broken.

Mungkin sebab teman aku yang kurang paham, mungkin juga sebab pertukaran environment yang drastik. Aku tak tahu.

CAUSE# Selamatkan Gajah Afrika!


I've just joined this campaign at Avaaz pressuring Yahoo to stop supporting the deadly ivory trade. Join me to make this controversy massive and help save elephants from extinction: https://secure.avaaz.org/en/yahoo_ivory_loc_rb/?kjjheeb

 It was Japan’s market for hanko, personal seals used to sign contracts, that fueled the ivory trade. For at least a thousand years, they’ve been made in Japan out of a variety of materials. In the early part of the 20th century, most were created from water buffalo horn, wood, or crystal. But as the Japanese economy began to grow in the 1950s, ivory hankos rose in popularity. In 1980, 55 percent of the gross weight of ivory used in Japan went into creating hankos, according to a report by Save the Elephants, a Kenya-based conservation and research organization.

Yahoo! Japan and Rakuten Ichiba, two of Japan’s biggest online retailers, have sold more and more ivory each year. On a single day in August, researchers counted 6,000 ivory products for sale on those two sites alone, valued at $5.1 million. The vast majority were hanko seals. Most of the online dealers fail to comply with even the most basic legal requirements, the report says.
SIGN THE PETITION
To Yahoo! CEO Marissa Mayer, Yahoo! Japan CEO Manabu Miyasaka, and all other companies allowing ivory sales online:
As global citizens, we are appalled that you allow ivory to be sold on your site/platform, fuelling elephant extinction. Major brands like Google and Amazon now responsibly refuse to take part in this bloody trade. We call on you to urgently stop all ivory sales from sites/platforms in Japan and all other markets.

Segmen Bloglist by Cik Miela



Hai Cik Miela!XD aku nak join segmen ni! walaupun tak dapat topup 10 ringgit pun xpa! Jarang dah aku singgah blog Cik Miela. tapi bukan blog Cik Miela sorang eh. aku kan macam ada 4 musim... musim blogging, musim fotografi, musim ulat buku dan musim tidur.....

Sekarang ni musim blogging...... bulan depan tak tau pulak.

okay! selamat bersegmen semua!
Hadiah:
1 x Toup RM10 + Bloglist 6 bulan
10 x Bloglist 6 bulan

Tuesday, February 02, 2016

Segmen Bloglist by Nieyl


Ni lagi aku jumpa Segmen Bloglist! dari Nieyl pula! 

Macam menarik blog Nieyl ni.. Banyak fakta dan info kesihatan dan rutin harian. Hehe Aku belum habis browse lagi blog cik Nieyl, biasalah masih ofis hour!!

Hai Niely! Salam perkenalan! Saya join segmen awak kay! ^^

Saya dah baca entri diet malam awak.. :3

Sebelum ni aku jarang makan nasi selepas jam 7 petang. Selalunya aku makan ikan untuk makan malam. Kadang2 aku buat sandwich! Bubur jarang aku masak, sebab tak pandai kot. hehe. Buah pun berebut juga kalau nak makan sebab selalu tingal satu dalam peti ais XD

Okay dah! Nanti bos nampak aku curi tulang ikan!!! XDD

p/s: oh! something is wrong dengan nuffnang nieyl! x leh buka blog! huhu

Uninstall facebook app untuk Android lebih laju

Aku memang sudah lama buang facebook apps dari tablet aku. Bukan sebab tak suka dengan facebook, tapi sebab performance phone aku yang makin slow semenjak aku install app tu.

Terbukti juga lah dengan apa yang aku sangka selama ni. Facebook app memang makan bateri phone. Lepas uninstall, lebih kurang 20% bateri extra dapat digunakan. Performance apps yang lain pun semakin laju.

So kepada Android user yang bingung2 memikirkan tentang performence phone tu, cuba uninstall facebook app kejap.

Aku selama ni buka facebook guna lappy. Mobile pula aku guna Chrome ja. Tak banyak beza pun rasanya. Chrome pun memang ada features Data Saver jadi tak lah slow sangat facebook mobile ni. Yang cumanya, kalau ada yang subscribe internet plan dengan 'free social' data; ini aku kurang pasti.

Kalau dah uninstall facebook app, tapi masih slow juga.. itu sebab terlampau banyak app running kot! XD Pandai lah bajet dengan phone. Buanglah mana2 yang dah tak perlu tu. Atau buat sementara waktu force stop mana2 yang kurang penting. Cek je dekat Task Manager!

Lets!

Jadilah Macam Cinderella


Hello Kay! Thanks sebab ajak join segmen awak. XD

Masa kecik-kecik aku selalu terpegun dengan Cinderella. XD Aku berangan nak jadi fairy godmother (yang muda lagi jelita X3). Sebab fairies ada magic! Aku suka element magic dalam kartun2 adaptasi fairy/folk tales yang lama2 ni.

Aku sebenarnya geram bila baca cerita Cinderella. Selalu aku persoalkan kenapa Cinderella tak pernah lari dari rumah beliau, cari kehidupaan baru. Tapi mungkin di zaman Cinderella, standing wanita di dalam komuniti bukan macam sekarang.

Favorite part dalam movie Cinderella adaptasi Disney ialah bila fairy godmother Cinderella memberikan Cinderella baju yang cantik tu. Disitu lah aku terpegun dan terasa dihati untuk menjadi fairies atau ahli magik XD

Favourite part dalam versi Brothers Grimm pula bila burung merpati putih menyanyi pada babak terakhir. Terfikir juga bagaimana burung tu boleh menyanyi, tapi dulu budak lagi manala aku peduli semua tuu.. :3

Aku suka Cinderella yang tabah, compassionate dan rajin bekerja. Aku teringin untuk menjadi seperti Cinderella. Walaupun Cinderella hanya ditemani oleh tikus, anjing, burung dan ternakan beliau yang lain, Cinderella nampak ceria dan happy. Aku pernah terfikir yang Cinderella ni seorang yang lurus bendul, tapi aku rasa aku silap. Cinderella orangnya tidak berdendam, memang baik hati dan setia kepada keluarga beliau.

Jom ramai2 jadi Cinderella(tanpa putera raja)
Segmen: OH CINDERELLA BY KMLIA HSHM

Segmen Pencarian Bloglist 2016 Bersama KIMMIE


Another segmen~ ^^

Kali ni join segmen pencarian bloglist oleh Kimmie pulak. Agak tenang bila buka blog kimmie ni, macam blog aku jugak laah. Putih ja.. Suka2 XD Menariknya tentang Kimmie ialah Kimmie adalah gegirl ya!!  

Hello Kimmie salam perkenalan. Aku ath.. Aku pun perempuan, ramai yang silap panggil aku bro. XD xpa aku pun panggil dorang sis. 

Tertarik aku bila ternampak posting2 pantun Kimmie, tapi maaflah masih belum ada masa untuk aku membaca semuanya. ^^ 

Terasa rindu pula masa menulis sajak zaman sekolah aku dahulu. Aku dah macam lupa macamana nak meluah dalam sajak, padahal dulu bukan main feeling mengarut berangkap-rangkap... XP

Wah! aku baru cek, last aku post under tag karya is oktober 2009 XD LOL
Okay lah hari pun dah lewat ni aku nak rehat jap.. hehe selamat berblog Kimmie and all! Harap Segmen Kimmie dapat banyak sambutan! ^^

Extra:
Lewat,
malam gelap
mataku terang.

Lewat,
siang menjelma
tidurku lena.

Lewat,
hari berganti
aku masih disini.
p/s:kan dah mengarut XD 

Monday, February 01, 2016

Sebak Kucing Terbuang

Orang kita memang sukakan dengan benda2 comel dan berbulu tebal macam kucing. Bila kucing mula beranak pinak, awalnya mereka pun ikut suka. Bila anak kucing baru membesar sedikit, mulalah rasa geli, menyampah dan sebagainaya.

Ingatlah wahai makhluk2 yang berakal, anak2 kucing itu masih lagi bayi. Walaupun mereka membuang sana-sini kita manusia yang ada akal ni masih boleh mengajar anak2 kecil ni. Jangan sebab kerana malas anak2 yang tidak bersalah itu kamu buang merata jalan. 

Kenapalah nyawa makhluk itu diperkecilkan. Bagi aku mereka semua tu sama sahaja dengan budak2 terbiar yang tiada tempat tinggal. Hanya sebab najis saja kamu sudah geli, bila kamu yang melahirkan anak tu, anak kamu tu tidak tahu pun dimana tandas.... nak buang juga kah anak tu?

Kalau sudah tak mampu untuk bagi perlindungan dengan kucing2 tu pun, jangan lah sampai buang di tepi jalan. Cari kan lah mereka tempat yang sesuai. Tempat mereka dapat hidup tanpa ada bahaya 24 jam seminggu.

Aku menyampah bila jumpa orang macam ni.

W3Counter